Programma

Het Greener Packaging Seminarie heeft dit jaar als thema ‘Gedragsverandering stimuleren bij bedrijven en consumenten’ en gaat door op 17 november 2016. Dit seminarie is doorheen de jaren uitgegroeid tot de jaarlijkse bijeenkomst van professionals uit de sector. Gerenommeerde sprekers delen hun meest recente ervaringen met u: een unieke inspiratiebron om deze ‘best practices’ dagelijks toe te passen. Na het seminarie kunnen de genodigden napraten op de receptie voor de officiële opening van de Greener Packaging Awards 2017!

*Een simultane vertaling Frans/Nederlands en Engels/Nederlands zal beschikbaar zijn tijdens de presentaties

 1. 13u30

  Verwelkoming

 2. 14u00

  Nieuwe business modellen en duurzaamheid (tweetalig Engels + Frans)

  Een bevlogen spreker met een innovatieve visie op duurzaam ondernemen. Het linken van strategie, nieuwe business modellen en transitie staat voor hem centraal. Bekijk zijn TEDx lezing hier.

  Dr. Jan Jonker
  Hoogleraar Duurzaam ondernemen

  Universiteit Nijmegen

 3. 14u45

  Migratie van minerale oliën uit (gerecycleerde) verpakkingen (Nederlands)

  De laatste jaren wordt in de media regelmatig (paniekerig) gerapporteerd over minerale oliën die uit verpakking in onze voeding lekken. Wat zijn deze minerale oliën, waar komen ze juist vandaan, en hoe kunnen we ons er desgewenst tegen beschermen? We belichten kort het (gebrek aan) wetgevend kader en strategische doelen voor de toekomst.

  Kurt De Mey
  Project Manager

  Pack4Food

 4. 15u15

  De invloed van verpakkingsontwerp op consumentengedrag (Nederlands)

  In deze presentatie licht Karen van de Stadt van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) toe hoe verpakkingsontwerp gedrag van consumenten kan beinvloeden, zowel bij de aankoop als bij het weggooien van verpakkingen. Daarbij gaat zij ook in op de stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoeksprogramma van het KIDV.

  Karen van de Stadt
  Packaging Expert 

  Kennisinstituut Duurzaam Verpakken 

 5. 15u45

  Coffeebreak

 6. 16u15

  Op weg naar “circulaire” plastic verpakkingen : welke rol is er weggelegd voor polymeerproducenten? (tweetalig Nederlands/Frans)

  Dankzij nieuwe technologieën en wetenschappelijk inzicht in de chemie, kunnen gerecycleerde kunststoffen tegenwoordig even effectief gebruikt worden als nieuw materiaal én in dezelfde high-end toepassingen. Herman Van Roost licht de rol van de polymeerproducenten toe in de recyclagecirkel van kunststoffen.

  Herman Van Roost
  Business Development Manager Recycling

  TOTAL 

 7. 16u45

  E-commerce verpakkingen: de kost van lucht van webshop tot bij u thuis (tweetalig Nederlands/Frans)

  Verpakking blijft een heikel thema binnen e-commerce en zorgt vaak voor ergernis bij de consument. In hoeverre is deze ergernis terecht en hoeveel lucht wordt er effectief verscheept? Welke impact heeft verpakking op de totale afleverkost van een online pakje? Binnen het project E-green zocht het VIL op deze en andere vragen een antwoord.

  Peter Lagey
  Project Officer

  Vlaams Instituut voor de Logistiek

 8. 17u15

  Interactieve sessie : hoe verliep het voor de winnaars van de Greener Packaging Awards 2015?

  • Chembo Bevil : hervullingen om hergebruik van verpakkingen te stimuleren. Hoe haalden ze hun klanten over de streep? (Frans)
   Christophe Morin
   VP Business Development
   Chembo Bevil
  • Unilever : Patent free Compressed Deodorant Technology : the Scent of a Greener Future (Nederlands)
   Marcel Veugelers
   Technical Manager Home & Personal Care Benelux
   Unilever
  • Vraag & Antwoord

 9. 17u45

  Conclusie en officiële opening van de Greener Packaging Awards 2017

 10. 18u00

  Netwerk receptie